Winston Churchil schreef :
'If you will not fight for the right when you can easily win without bloodshed; if you will not fight when your victory will be sure and not too costly; you may come to the moment when you will have to fight with all the odds against you and only a small chance of survival. There may even be a worse case: you may have to fight when there is no hope of victory, because it is better to perish than to live as slaves.'

Als je niet bereid bent te vechten voor het juiste/het recht wanneer je makkelijk kunt winnen zonder bloedvergieten; als je niet bereid bent te vechten wanneer de overwinning zeker is en niet kostelijk; dan kan je tot op het moment komen dat je toch zal moeten vechten met alle kansen tegen je, en er slechts een kleine kans op overleven bestaat. Het kan zelfs zover komen dat je zal moeten vechten wanneer er geen hoop meer is op overwinning omdat het beter is te sterven en vergaan dan te leven als slaven."

23 januari 2014

Marokkaanse eieren
Elke mop is als het spreekwoord: geen rook zonder vuur. Al weten mensen heel goed dat er af en toe wel eens rook zonder vuur is, toch rukt altijd de brandweer uit. De ervaring leert immers dat het soms toch nog tot een brand kan komen. Die enkele keren dat er geen brand ontstaat zijn de mensen en de brandweer heel blij dat het niet zo erg was. Maar zou iemand het riskeren om volgende keer bij het zien van rook dan maar niet meer de brandweer te bellen? Misschien de pyromanen niet, dat zou kunnen.

Misschien mogen moppen als hieronder (binnenkort) niet meer? Dus geniet van je vrijheid zolang het nog kan.Er rijden 2 Marokkanen op een brommer.
Ze krijgen pech en moeten gaan liften.
Er stopt een Poolse vrachtwagenchauffeur met een vrachtwagen vol eieren.
De Marokkanen smeken of ze mee mogen met hun brommer.
Na ingeladen te zijn tussen de eieren rijdt de chauffeur te hard richting België.
Hij wordt aangehouden door de politie en die vragen hem waarom hij zo hard rijdt.
De chauffeur zegt: Ik heb mijn wagen vol met Marokkaanse
eieren en die mogen niet te lang ongekoeld blijven.
De agent trekt de wagen open, kijkt erin en roept meteen versterking op
bij de centrale.
Die vraagt waarom hij zoveel versterking nodig heeft.
Zegt de agent: Ik heb hier een vrachtwagen vol met
Marokkaanse eieren, waarvan er al 2 zijn uitgekomen en die hebben nu al
een brommer gejat.
Even wat duiding:

Een mop is een stijlfiguur of een aaneenschakeling daarvan. Er zijn veel stijlfiguren. Een lijst daarvan vind je hier http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_stijlfiguren.

Er zullen door letterkundigen nog veel meer omschrijvingen worden gebruikt om met moeilijke termen de vis te verdrinken en zo geleerder over te komen. Daar gaan we hier niet aan mee doen.
Waarom een Poolse vrachtwagenchauffeur? Er rijden er bijna geen andere meer rond.
Waarom worden Marokkanen verdacht? Omdat de rechtbanken en gevangenissen er disproportioneel mee vol zitten.
Waarom denkt de politie dat die uit de eieren zijn gekomen? Omdat men de politie en justitie niet als snugger ervaart.

Iedereen herkent een aantal clichés, uitvergrotingen van de waarheid. Wie kan dit beeld veranderen? Enkel die dingen en diegenen die op de korrel worden genomen: de Marokkanen, de politie, justitie, de politici die onze concurrentie ondermijnden, … Maar het zal lang duren, veel langer dan dat het nodig had om te ontstaan. Dat het niet voorkomen werd, komt door diegenen die niets deden toen ze het konden.

Geen CGKR, geen rechtbank, geen koning, noch de wreedste straffen vermogen het verbannen van meningen, zelfs geen cliché’s, omdat die onderdeel zijn van ons natuurlijke menselijke alarmsysteem en de zelfverdedigingsreflex. Een systeem dat wij met alle dieren gemeen hebben.

‘Die Gedanken sind frei’, en woorden en gedachten kan men niet bestraffen, omdat het maar woorden en gedachten zijn, zijn onlosmakelijk ons mensenrecht.
De moppen afschaffen is de laatste waarheden doden.

Geen opmerkingen: