Winston Churchil schreef :
'If you will not fight for the right when you can easily win without bloodshed; if you will not fight when your victory will be sure and not too costly; you may come to the moment when you will have to fight with all the odds against you and only a small chance of survival. There may even be a worse case: you may have to fight when there is no hope of victory, because it is better to perish than to live as slaves.'

Als je niet bereid bent te vechten voor het juiste/het recht wanneer je makkelijk kunt winnen zonder bloedvergieten; als je niet bereid bent te vechten wanneer de overwinning zeker is en niet kostelijk; dan kan je tot op het moment komen dat je toch zal moeten vechten met alle kansen tegen je, en er slechts een kleine kans op overleven bestaat. Het kan zelfs zover komen dat je zal moeten vechten wanneer er geen hoop meer is op overwinning omdat het beter is te sterven en vergaan dan te leven als slaven."

18 november 2010

De putch van generaals zonder uniform

"Als koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (sp.a) faalt in zijn opdracht om de zeven onderhandelende partijen te verzoenen, moeten er geen nieuwe verkiezingen komen." Dat stelt ontslagnemend vicepremier Steven Vanackere (CD&V).

We hebben dan dus een dictatuur.
De status van bananenmonarchie met een Mexicaans leger geraken we als belgië nooit meer kwijt. Niet alleen worden democratisch verkozen partijen uitgesloten, door het regime en het regimejournaille gebannen, hun publicaties en boeken uit de boekenwinkels  en bibliotheken geweerd, nu worden ook nog de verkiezingen onmogelijk gemaakt, en niet alleen door de niet splitsing van BHV maar door generaals zonder uniform. Hierboven toch een ongewoon maar typisch statieportret waarin ze geuniformeerd door mij werden vastgelegd op doek.
De betogers op het canvas werden door hun betaald met uitkeringen, postjes, subsidies allerhande en beloftes.
Ze wezen gewaarschuwd dat het nooit goed afloopt met junta's en dictators en het volk altijd de ultieme rechter zal zijn.
Bij deze hebben de woorden Europese Junta en Bananenmonarchie ook de betekenis van dictatoriaal bestuur door niet militairen maar die zich wel als dusdanig gedragen en regeren, met aan het hoofd een koning.
Zouden die begrippen een kans maken in Van Daele?

1 opmerking:

Anoniem zei

Knap werk, Antoine ! Proficiat. Ik heb de tekening + een bruggetje naar je blog geplaatst.