Winston Churchil schreef :
'If you will not fight for the right when you can easily win without bloodshed; if you will not fight when your victory will be sure and not too costly; you may come to the moment when you will have to fight with all the odds against you and only a small chance of survival. There may even be a worse case: you may have to fight when there is no hope of victory, because it is better to perish than to live as slaves.'

Als je niet bereid bent te vechten voor het juiste/het recht wanneer je makkelijk kunt winnen zonder bloedvergieten; als je niet bereid bent te vechten wanneer de overwinning zeker is en niet kostelijk; dan kan je tot op het moment komen dat je toch zal moeten vechten met alle kansen tegen je, en er slechts een kleine kans op overleven bestaat. Het kan zelfs zover komen dat je zal moeten vechten wanneer er geen hoop meer is op overwinning omdat het beter is te sterven en vergaan dan te leven als slaven."

25 februari 2009

Arkimedes is dood, het geld verloren in de verkwistonomie.

Ik las een kort artikeltje in "De Tijd", waaruit blijkt dat het Arkimedesfonds het geld, dat bestemd was ter ondersteuning van Vlaamse KMO's heeft belegd in CDO's. Voor 28 miljoen Euro Amerikaanse rommelkredieten dus, in plaats van het geld effectief te gebruiken voor de Vlaamse KMO bedrijven.
Wellicht hadden ze de bedoeling deze beleggingen als hefboom te gebruiken, enkel de opbrengsten van deze CDO's aan te wenden voor de KMO's?
Het geld ( 28 miljoen Euro , meer dan 1 miljard oude franken) blijkt nu geheel verloren verloren want de overheid speculeerde met ons belastinggeld in het buitenland.

Ik was er eind 2008 op een economisch forum in Leuven nog getuige van, toen Patricia Ceyssens (oVLD)( in navolging van corrupt Fientje Moerman (oVLD)) met de fanfare voorop, overal in Vlaanderen ondermeer kwam vertellen dat er een fantastische vehikel bestond waarmee KMO's konden groeien en geholpen worden: Arkimedes, het Participatiefonds ..... Fondsen waarvan ik persoonlijk nog geen enkele KMO-klant heb ontmoet in mijn 30 jarige ondernemersloopbaan. Ontgoochelde afgedankte vragende ondernemers des te meer, die erop terugkijken als verloren tijd en een postjescreërende lege doos. De zoveelste overbodige instelling, VZW, commissie of dienst die door be burger en de economie moet worden meegesleurd in dit land van duizenden wetjes, regeltjes, procedures en uitzonderingen.
In haar zog een aantal partijvrienden/ambtenaren, een paar enthousiaste(?) gekochte getuigen ( firma Triphase/Mr Loeckx; Barco/ Eddy De Reys; Firma Lemaire/Winrik(?))en zelfs een heuse professor Van Hulle (KUL) die er voorgesteld werd als "financier"(?) en die op een stuntelige, vage en onbegrijpbare manier één en ander kwam debiteren vanaf een spiekblaadje met wat slides. Ik beklaag de jonge mensen, economen van morgen, die daar les van krijgen. Morgen zijn er nog meer redenen om te wantrouwen.

Tijd voor kritische vragen was er niet. Slechts een paar als buikspreekpoppen in de zaal geplaatste kornuiten mochten een wat softe , vaak niet ter zake doende en vlijende vraag stellen aan het panel.
Een aantal ondernemers in de zaal ,die ik ken en waarvan ik weet dat ze pertinente en zeer kritische vragen zouden stellen, werden stijl genegeerd. Ook ik met mijn lijstje vol vragen en scherpe commentaar werd niet "opgemerkt". Het lijstje met vragen lag tot vandaag in mijn schuif, om er eens iets over te schrijven op mijn blog; en ik diepte het op om dit artikel te schrijven. Tijd voor een receptie en individueel ahterkamer-lobbywerk achteraf was er ruim voldoende. We kregen de kans om een paar waardeloze foldertjes met sloganeske en ijdele boodschappen te verzamelen. Patricia werd omringd door haar achterban en professionele lobbyers, en ze maakten er een leuke politieke campagneavond van. Steeds dezelfde mensen met champagne in hun hand, die geen enkel avondfeestje met hapjes als dit overslaat.

Wat een schande!
En wij hier maar bergen papier invullen om een lening te krijgen. Al zelf iets van gehoord? Enig idee van de impact bij de KMO's en bij jullie op de VLAO? Natuurlijk start weer een grote doofpotoperatie. Welke burgers/belastingbetalers gaan naar de begrafenis van Arkimedes, want niemand kreeg een doodsbrief? En voor het verdwenen geld is niemand van de onbekwame dikbetaalde politici en hun adviseurs, economen en juristen verantwoordelijk. Schrijf dat maar op jullie buik belastingbetalers!
Wie gaat er wat vragen over stellen in het Vlaams Parlement? Felix Strackx van het Vlaams Belang?

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Naar aanleiding van het artikel dat vandaag verscheen in De Tijd, bevestigt ARKimedes-Fonds dat de kredietbeoordelaar Moody’s de rating van de door KBC aangeboden CDO’s heeft verlaagd tot Ca en dat het in 2008 stappen heeft ondernomen om mogelijke verliezen in te dijken.

Het ARKimedes-Fonds beheert 111 miljoen euro. Omdat de ARKIV’s (door ARKimedes erkende risicokapitaalfondsen) die gelden niet in één keer opvragen, worden zij in afwachting belegd. Zo werd in 2006, op voorstel van KBC Bank, 28 miljoen euro belegd in Baker Street en Pembridge Square. Dat gebeurde omwille van de hoge ratings (AAA tot AA), de liquiditeit en de aantrekkelijke trimestriële rentevergoeding van deze producten.

In augustus 2007 is de liquiditeit in dergelijk gestructureerd papier stilgevallen omwille van de wereldwijde financiële crisis, die inmiddels ook heeft geleid tot een zware economische crisis.

Naarmate de crisis op de financiële markten intenser werd, verhoogde eind 2007 ook de druk op de internationale ratingbureau’s om hun methodologie en beoordelingen grondig te herzien. Dat leidde vanaf midden 2008 tot ratingverlagingen. Het ARKimedes-Fonds heeft zijn bedenkingen bij de op zijn minst bruuske wijzigingen van de ratingagentschappen.

In het licht van het voorgaande heeft het ARKimedes-Fonds besloten om beide programma’s aan te houden tot hun economische vervaldatum (2016/2017), tenzij de financiële markten zich eerder hernemen.

Uitgaande van de beschikbare informatie en de inschatting van de intrinsieke waarde via de nog te verwachten kasstromen in hoofdsom en coupons - wat trimestrieel in kaart wordt gebracht - zijn de CDO-tranches van het ARKimedes-Fonds op hun verwachte vervaldatum (2016/2017) nog steeds zowel in hoofdsom als coupons geheel intact. De theoretische MTM-waarde (“mark to model”), die uitgaat van de recente ratings van de respectievelijke CDO-notes en de huidige kredietmarges in de markt, wijkt momenteel significant af van de intrinsieke waarde.

Gezien de impact van de wereldwijde economische recessie moeilijk te voorspellen is en teneinde het ARKimedes-Fonds enigszins af te schermen van de huidige uitzonderlijke situatie op de financiële markten, heeft het in 2008 besloten om voor de Baker Street en Pembridge Square beleggingsproducten - gestructureerd en gesponsord door KBC-groep - een indekking voor 80 % van het nominale intekenbedrag te voorzien. Het fonds zal zolang zij hier gebruik van wenst te maken, een trimestriële premie betalen.

Het ARKimedes-Fonds boekt vanuit het voorzichtigheidsprincipe beide beleggingsproducten per 31 december 2008 tegen 80 %. Tegenover de 5,6 miljoen euro geboekte waardeverminderingen per eind 2008, staan 3,173 miljoen euro aan reeds in het verleden geïnde couponinkomsten.

Het ARKimedes-Fonds focust nu op de verdere afwikkeling van de ARK-investeringen in starters en kmo’s in Vlaanderen. Die gaan onverminderd door.

Inmiddels telt het fonds een honderdvijftigtal ARK-investeringen in een tachtigtal bedrijven die samen goed zijn voor 1.135 arbeidsplaatsen.

Duplo Duplex zei

Dank Ben Jehaes voor uw uitleg waarbij u dus bevestigt dat er met belastinggeld gespeculeerd wordt in plaats van geïnvesteerd.

Meer moest dat niet zijn.

Het is en blijft een schande dat er met geld van anderen, in casu de belastingbetaler, wordt gespeculeerd. Ieder doet met zijn geld wat hij wil, steekt het in brand, gooit het door ramen en deuren of gaat er mee gokken in het casino, letterlijk of figuurlijk op de beurs. Mij niet gelaten.

Maar kom AUB niet goedpraten dat iemand (regering, fonds of 'k weet niet welke met belastinggeld gesponsorde NGO, VZW of andere uitzuiger) met "mijn" geld op de lappen gaat, wat maar al te vaak gebeurt.

A. Griffon zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.