Winston Churchil schreef :
'If you will not fight for the right when you can easily win without bloodshed; if you will not fight when your victory will be sure and not too costly; you may come to the moment when you will have to fight with all the odds against you and only a small chance of survival. There may even be a worse case: you may have to fight when there is no hope of victory, because it is better to perish than to live as slaves.'

Als je niet bereid bent te vechten voor het juiste/het recht wanneer je makkelijk kunt winnen zonder bloedvergieten; als je niet bereid bent te vechten wanneer de overwinning zeker is en niet kostelijk; dan kan je tot op het moment komen dat je toch zal moeten vechten met alle kansen tegen je, en er slechts een kleine kans op overleven bestaat. Het kan zelfs zover komen dat je zal moeten vechten wanneer er geen hoop meer is op overwinning omdat het beter is te sterven en vergaan dan te leven als slaven."

02 april 2007

En ons hart smolt als het ijsje op zijn tong

Als een klein jong vogeltje riep mijn kleinzoon steeds weer "mma" om aan te geven aan oma dat ze hem nog eens moest laten eten van dat overheerlijke aardbei ijsje dat opa voor hem zonet had gekocht. Meer dan een half uur had ik daarvoor moeten staan aanschuiven bij het ijsstalletje in het pretpark. De ijsverkoper, die hadden ze prompt moeten ontslaan, want zelfs mijn kat had het sneller gekund, maar dan hadden we wellicht geen ijsje gehad.
Toch, uiteindelijk was dit het allemaal waard. Het deed me terugdenken aan het reclamefilmpje van een kind dat voor de eerste keer in zijn leven een banaan eet. Een Chiquita banaan weliswaar, al had het dat kind niets uitgemaakt waar de banaan vandaan was. Zo maakte ook mijn kleinzoon helemaal geen verband met Ola. Voor hem kwam dat ijsje van zijn opa en oma, en als beloning werden we daarvoor een kwartiertje op een zalige manier aanbeden.

En ons hart smolt, als het ijsje op zijn tong.
Jammer, maar geen multipixel camera was in staat om dat vast te leggen.
Dat kwartiertje vergaten we waar we zaten. Temidden van die massa mensen waren we even alleen, teruggeplooid tot het familiebloed dat wij voelden kruipen waar het niet gaan kon.
Stil hoopten we dat er nog veel zulke momenten zouden komen.

Geen opmerkingen: